Norsk Kulturråd er ny forvalter av amatørteatermidler f.o.m. 2019
Litt om nasjonale amatørteatermidler: Norsk Kulturråd har tatt over økonomiforvaltingen av Spelmidler, DRAMAS og pott for nasjonale foreninger. Dette lå først i Norsk Teaterråd og senere i Teateralliansen. I tillegg skal Norsk Teaterråd opp med en ny lavterskelordning for teatergrupper på ca 4 200 000,-. Denne nye ordningen formes i disse dager. Utdeling av midler til nasjonale organisasjoner skal få nye retningslinjer og ut sent til høsten. Noen få teaterfaglige sentre ligger med egne driftsmidler på statsbudsjettet. Frifond Teater forvaltes gjennom LNU, og Frifond Organsiasjon traktes gjennom flere ungdomsorganisasjon. Frilynt Norge er den eneste teaterorganisasjonen som mottar Frifond Organisasjon.
Teater inn i musikkutstyrsordningen
En ny støtteordning er blitt åpnet for teaterfeltet. Fra 1.mars kan teater søke om utstyr gjennom musikkutstyrsordningen. Teater er vant til å forholde seg til prosjektstøtte, og det er uvant å kunne få lov til å søke på fast utstyr. Takk for at musikkutstyrsordningen har greid å legge ordningen tilrette for teaterere. Denne ordningen skal sammen ned andre ordninger legge til rette og utvikle mangfoldet av norsk rytmisk musikk, og nå i tillegg for amatørteater. Formålet er å sikre tilgang til øvelseslokaler over hele landet og gode tekniske vilkår for fremføring. Det er to søknadsfrister 1.mars og 1.september. De har også løpende frister på forprosjekter. Se mer www.musikkutstyrsordningen.no
476 656,00 i MVA-refusjon for 2016 til medlemmer i ATR
ATR har fordelt ut 476 656,00 i momsrefusjon for 2016 på tolv søkere - 20 % av medlemmene har dermed benyttet ordningen. Flere av medlemmene til ATR har søkt gjennom Frilynt eller NATF, slik at jeg vil tro at andelen er det dobbelt så høy - om ikke mer.
Forenklet MVA-refusjon sendes ATR innen 22.juni
ATR har satt fristen til 22. juni for å levere inn regnskap 2017 med utfylt skjema. Videre skal det innom revisor, og sendes deretter inn 1.september. I desember ramler MVA-refusjonen ned på teatergruppenes kontoer. Hvert år leverer Akershus Amatørteaterråd forenklet MVA-refusjon for sine medlemmer. I år legges oppgaven for dette inn i Nettverket for regionale teaterråd. Det åpner for at medlemsgrupper i teaterrådene i Agder, Trøndlag, Rogaland, Vestfold og Oslo også nå for tilgang til dette.
KUD sin evaluering av tilskudd til amatørteater
Kulturdepartementet /KUD) bestilte et forskningsprosjekt fra NIBR om tilskudd til amatørteater, fordi det deles ut rundt 31 millioner til amatørteaterfeltet. ( Tallet avhenger av hva vi teller med.) KUD ønsket å få en oversikt og evaluering av feltet. KUD bestilte derfor NIBR-rapport 2017:12 ; " Evaluering av Kulturdepartementets tilskudd til amatørteaterfeltet", en rapport på hele 140 sider. I disse dager lager kulturdepartementet en ny kulturmelding. Denne rapporten kan brukes som grunnmateriell for en ny retning eller for å beholde ting som det er inne amatørteaterorganisasjonene og særforbundene. Det finnes ikke systematisk forskning på amatørteaterfeltet siden sist kulturmelding for 14 år siden, og derfor blir denne evalueringen stående som en bauta alene. Vi har noen tall fra Telemarksforskning og tematiske masteroppgaver m.m. Daglig leder i ATR mener dypdykket viser et åpent og bredt blikk for feltets nye utforderinger og behov. Rapporten viser mangfold, og skrevet i repspekt for den lokale teatergruppe. Undersøkelsen ble sendt til 1650 teatergrupper. Det å finne nye eller velfungerende virkemidler i byråkratiet og i kulturpolitkk er ikke lett. Det må jobbes for over tid, og det hadde lønt seg om feltet hadde vært noe mer samlet. Ringvirkningen kan bli alvorlige. Vi får håpe at det ikke blir en bomerang! Siden amatørteater er en dråpe i havet på et statsbudsjett er det hyggelig at vi blir sett og lyttet til. Konsevensen av evaluering kan bli minimal eller stor. Det vil fremtiden vise.